Doğru Bildiğimiz Diyet ve Egzersiz Efsaneleri

Her gün aksatmadan yaptığımız diyet ve egzersizlerde, doğru bildiğimiz birçok yanlışlar yapıyoruz aslında. Yazar Karen Hill, 'Yeteeer! Artık Diyet Yapmak İstemiyorum' adlı kitabında kurtulmamız gereken yanlış diyet ve egzersizleri anlatıyor.

Efsane 1- Güç antrenmanları cüssenizi artırır: Aslına bakılırsa araştırmacılar, ağırlıklarla yapılan egzersizlerin, yapan kişinin uyku metabolik hızını ( gece boyunca yakılan kalori miktarını) neredeyse %8 oranında artırdığı bulgusunu elde etmişlerdir. Bu da kişinin bir yıl boyunca yattığı yerden 2,5 kilo vermesi için yeterlidir.

Özellikle bayanlara seslenmek istiyorum. Bizim büyük kas kütleleri oluşturma kapasitemiz yok. Bu da testesteron ve östrojen dengesindedir. Bunu söylüyorum, çünkü bana gelen bayanlardan şu cümleyi çok duyuyorum: "Ben fit bir görüntü istiyorum, ama kaslanmak istemiyorum." Fit görünmek bir yağ tabakasının üstümüzden gitmesi ve bir kas kütlesi ile derimizin sıkılaşmasıdır. Hiç spor dergilerinde gördüğünüz bayan resimlerine bakarak korkmayın, çünkü bir bayanın o kadar kaslanması ancak ilaçla mümkün olur.


Efsane 2- Her kalori aynıdır, o yüzden ne yediğinizin önemi yoktur: Bu tam bir 'diyet' kafasıdır.

Öncelikle her kalori aynı değildir. O kalorinin besin değeri ve kimyası önemlidir ve o kalorinin ne zaman alındığı da önemlidir.

Örneğin; Bir meyve... Meyveyi gündüz yeyin yararını görürsünüz, akşam yerseniz hem o meyvenin şekeri yağa dönüşme oranı daha büyüktür, hem de akşam yenilen şeker akşam uykusunda çıkacak olan büyüme ve onarım hormonunu bastırır.

Efsane 3- Diyet gazlı içecekler kilo vermenize yardımcı olur: Diyet gazlı içecekler, bel çevresinde yüksek düzeyde yağlanma, yüksek kan şekeri ve yüksek kolestrol gibi birtakım belirtilerin de bulunduğu metabolik sendrom riskinizi artırabilir. Ayrıca diyet mamüllerinde Asprtam var ve bu madde toksik olup vücuttan atılamaz ve bizim yağ depolarımızda birikir. Çok TEHLİKELİ...

Efsane 4- Kardiyo aletiniz yaktığınız kalorileri hesaplar: Kondisyon bisikletiniz veya koşu bandınız, kilonuzu, cinsiyetinizi ve vücut kompozisyonunuzu bilmeden, ne kadar kalori yaktığınızı doğru olarak ölçemez. Genelde biz deriz ki o numarayı ikiye böl.

Efsane 5- Düşük yoğunluktaki egzersiz daha fazla yağ yakar: Egzersiziniz ne kadar yoğun olursa, yaktığınız karbonhidrat miktarı o kadar fazla olur ve vücudunuz tüm karbonhidratları yaktıktan sonra yağ yakımına başlar. Ayrıca her kişinin yakma nabzı değişiktir. Bu maalesef test edilmeden bilinemez.

Efsane 6- Kilo vermek söz konusu olduğunda beslenme ve egzersiz eşit derecede önemlidir: "Bu ne demek?" diye mi soruyorsunuz! Farz edin ki yarış arbanız var ve kullanım kılavuzu diyor ki; belli oranda benzin kullanılması gerekiyor. Ama siz diyorsunuz ki bu benzin çok pahalı vs... Ve moped benzini alıyorsunuz yarış arabanız için... Emin olun o yarış arabanızın hız performansı düşük olacaktır ve eninde sonunda o motor tıklamaya başlayacaktır.

Açıklaması şu: İstediğin kadar spor yap, eğer benzin yani beslenme doğru değilse o spor beş para etmez... Ama eğer beslenme doğru ise o %30 sporun cevabı %100 olur...

Efsane 7- Yağlı gıda yemek sizi şişmanlatır: Beslenmenizde doğru yağ türlerinden yeterli miktarda almanız, sağlıklı olmanız için gereklidir. Bizi maalesef şişmanlatan yağ değil 'şeker'dir. Ama yağ cinsine bakılacak olursa Omega 3 yağları hem çok müthiş yararlı hem de vücut mekanizmasını düzeltir ve yağ yakma mekanizmasına da yardımcı kuvvettir.
HABERTURK

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Download this Blogger Template From Coolbthemes.com